Kalsium

Kalsium

Kalsiumia tarvitaan luuston rakentamiseen ja ylläpitämään vahva luusto läpi elämän. Noin 80-90% luun mineraalipitoisuudesta koostuu kalsiumista ja fosforista. Kalsiumin puute voi johtaa luiden heikkenemiseen, mikä puolestaan voi johtaa osteoporoosin syntyyn.

Kalsiumin tärkein tehtävä on toimia luuston keskeisenä rakennusaineena. Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu läpi koko elämän. Kalsiumilla on myös tärkeä merkitys lihasten ja hermojen toimintassa sekä veren hyytymisessä. Jos verenkierrossa ei ole tarpeeksi kalsiumia, niin keho ottaa tarvittavan kalsiumin luustosta, mikä heikentää sitä. Siksi päivittäisen ruokavaliosi tulee sisältää kalsiumia.

Kalsiumvalmisteen käyttö on suositeltavaa silloin, kun ruokavalioon ei sisälly tarpeeksi maitovalmisteita.

Kalsiumia on pääasiassa maidossa ja maitotuotteissa (jogurtti, viili, juusto, jne.) ja vihreissä vihanneksissa (esim. parsakaalissa). Helpoin tapa välttää kalsiumin puute on nauttia maitotuotteita. Tätä kautta saadaan 75 % kalsiumtarpeesta. Tiesitkö, että muun muassa kahvi (ilman maitoa), alkoholi ja suola lisäävät kalsiumin eritystä virtsaan. Täten keho tarvitsee kalsiumlisää.

Suurin osa kehon kalsiumista on varastoitunut luustoon ja D-vitamiini on olennaisessa asemassa kalsiumin imeitymisestä suolistosta. Suositeltu päivittäinen kalsiumin määrä on 1 000 mg/päivä naisilla, ennen vaihdevuosien alkamista ja alle 65-vuotialle miehille. Raskaana olevien naisten suositusmäärä on 1 200 mg/päivä ja 1 300 mg/päivä vaihdevuosien jälkeisille naisille ja yli 65-vuotiaille miehille. Suositeltu D-vitamiinin päivittäinen määrä on 400 IU (= 10 mikrog.) yli 50-vuotialle henkilöille ja 600 IU (= 15 mikrog.) valonpuutteesta kärsiville henkilöille. Kyseisiä henkilöitä ovat esimerkiksi pohjoisella pallonpuoliskolla elävä väestö ja peittävän vaatetuksen käyttävät henkilöt. 

Kalsiumin saantisuositukset vaihtelevat iän ja elämäntilanteen mukaan. Alta löydät suuntaa antavat suositukset riittävään päivittäiseen kalsiumin saantiin ikäryhmittäin.

EPÄILETKÖ OSTEOPOROOSIA?

Epäiletkö osteoporoosia? Tee suuntaa antava testimme ja selvitä, kuulutko mahdollisesti riskiryhmään.