Luusto

Luuston tehtävä on toimia elimistön tukirankana ja suojamekanismina mm. sisäelimiä, keuhkoja ja aivoja varten. Luuranko koostuu noin 200 luusta, mikä vastaa alle 10 % koko kehon painosta. Aikuisen ihmisen luuranko painaa yleensä normaalisti 7-12 kg. Tästä painosta on noin 0,9-1,2 kg kalsiumia. Luusto on kehon kalsiumvarasto ja 99 % koko kehon kalsiummäärästä on todettu olevan luustossa.

Luusto koostuu kahdesta osasta. Ns. orgaaninen osa sisältää luun solut ja proteiinit, ja ns. epäorgaaninen osa sisältää mineraaleja, lähinnä kalsiumfosfaattia. Orgaaninen osa antaa luulle elastisuutta ja vetolujuutta. Epäorgaaninen osa antaa luulle puristuslujuutta.

On olemassa kahdenlaisia luukudosta. Hohkaluun rakenne on sienimäinen ja pintaluu on kovaa ja tiheää. Hohkaluuta löytyy pienten luiden sisäosista ja pitkien luiden päistä. Pitkien luiden ulkokerros koostuu pintaluusta.

Noin 10 % luukudoksesta vaihtuu vuosittain. Luun aineenvaihduntaan osallistuu kaksi eri solutyyppiä: osteoklastinen, joka murtaa luuta ja osteoblastinen, joka rakentaa uutta luuta. Terveessä luussa molemmat solutyypit osallistuvat hyvän luukudostasapainon muodostumiseen. 

Muista siis, että luu on elävää kudosta ja sitä on käytettävä, jotta se voisi hyvin.

Luuston kehitys

Luu  toimii  mineraalien varastona. Erityisesti elimistön kalsiumista lähes kaikki on luissa. Vastasyntyneen luuranko sisältää 20-25 grammaa kalsiumia. 18-25 vuoden iässä  luuranko saavuttaa korkeimman kalsiumtason (luumassan huippu) ja tällöin luuranko sisältää naisilla 0.9-1,0 kg kalsiumia ja miehillä noin 1,2 kg kalsiumia. Luumassa pysyy aikuisiällä vakiona, kunnes noin 35 vuoden iässä luuntiheys alkaa vähentyä vuosittain noin 0,5-1 %. Naisten vaihdevuodet kiihdyttävät luumassan vähenemistä. Ensimmäisen 10 vuoden aikana vaihdevuosien alkamisesta saattaa jopa 25 % luumassasta hävitä. Tämän jälkeen luuntiheyden vähenemisnopeus tasaantuu ja se palaa normaaliin vähenemistahtiin.

Jotta luut pysyisivät kunnossa, on tärkeää saada riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Liikunta on myös tärkeä tekijä pidettäessä yllä hyvää luustoa ja luuntiheyttä.

KALSIUMIN LÄHTEET

Miksi kalsium on tärkeää luiden hyvinvoinnin kannalta?