Syö oikein

RAVINNON MERKITYS

Ruokavalion tulee sisältää riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Kalsiumia saadaan monipuolisesta ruokavaliosta, mutta esimerkiksi nuoret, raskaana olevat sekä menopaussin ohittaneet naiset tarvitsevat päivittäin 1 – 1,5 grammaa kalsiumia, kun normaali annos on 1 gramma vuorokaudessa. Parhaiten kalsium imeytyy maitotuotteista. 

Lue lisää: Kalsiumin päivittäissuositukset.

D-vitamiinin lievä ja pitkään kestävä liian vähäinen saanti heikentää kalsiumin imeytymistä, mikä edesauttaa osteoporoosin syntymistä. Suomalaiset saavat edelleen liian vähän D-vitamiinia, vaikka vuodesta 2003 lähtien D-vitamiinia on lisätty maitoon. Parhaita D-vitamiinin lähteitä ravinnossa ovat kalat sekä D-vitaminoidut maitotuotteet, kasvimargariinit ja kevytlevitteet. Suomalaisilla ravinnon merkitys D-vitamiinin lähteenä korostuu talvikuukausien aikana. Vitamiinilisiä suositellaan otettavan pimeänä vuodenaikana ja niukasti ulkoilevien henkilöiden ympäri vuoden.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on äskettäin julkistanut iäkkäille uudet ravintosuositukset. Suositukset eivät enää perustu kronologiseen vaan biologiseen ikään.

Lue lisää ravintosuosituksista.

KALSIUMIN LÄHTEET

Miksi kalsium on tärkeää luidemme hyvinvoinnin kannalta?