Luunmurtumat

OSTEOPOROOSIMURTUMAT

Maailmanlaajuisesti osteoporoosi eli luukato aiheuttaa luunmurtuman joka kolmas sekunti. Puolet kaikista naisista ja joka viides yli 50-vuotiaisista miehistä kärsivät luunmurtumasta jossain vaiheessa elämäänsä. Naisilla tämä todennäköisyys on korkeampi kuin rinta-, kohtu- ja munasarjasyövillä yhdistettynä. Miehillä on suurempi todennäköisyys sairastua osteoporoosiin kuin eturauhassyöpään. Yleisiä murtumakohtia ovat lonkka, kyynärvarsi ja olkaluu. Murtumia voi tosin esiintyä missä tahansa luustossa, kuten lantiolla, kylkiluissa sekä reisi- ja sääriluussa.

Suomessa on arviolta noin 300 000 henkilöä, joilla on osteoporoosi. Lisäksi arvioilta noin 300 000 henkilöllä on osteopenia. Vuosittain tapauhtuu noin 35 000–40 000 murtumaa, joista yli 6 000 on lonkkamurtumia. Yli 50-vuotaista naisista arvioilta joka 3. ja miehistä joka 5. saa murtuman, jonka taustalla on osteoporoosi. (Lähde: Luustoliitto 2015)

Selkänikamamurtumat

Osteoporoosi on yleisin selän nikamamurtumien taustalla oleva syy. Selän murtumat ovat hyvin yleisiä osteoporoosimurtumia ja ne ovat erityisen yleisiä vanhemmalla väestöllä. Nikamamurtumat syntyvät, kun selkäranka ei kykene kannattelemaan ylävartalon tuottamaan rasitusta, jolloin selkänikaman etummainen osa repeää ja painuu kokoon. Tämä tapahtuu yleensä jonkin onnettomuuden seurauksena.

Lue lisää selän murtumista! >>

Lonkkamurtumat

Lonkkamurtumat, eli murtuminen reisiluun ylemmässä neljänneksessä on yleinen ja vakava seuraus osteoporoosista. Lonkkamurtumat voivat aiheuttaa akuuttia kipua ja yleensä vaativat leikkaus- ja sairaalahoitoa sekä usean kuukauden kuntoutusta.

Lue lisää lonkkamurtumista! >>

Rannemurtumat

Ranne- ja värttinäluun murtumat ovat hyvin yleisiä ja ilmenevät yleensä vanhemmalla väestöllä lievän tapaturman seurauksena. Värttinäluun muurtumat ovat usein ensi merkki osteoporoosista ja koska niiden ilmeneminen tapahtuu yleensä aikaisemmin kuin lonkka- ja selkäoireet.

Lue lisää rannemurtumista! >>

Murtumaketjun katkaiseminen

On hyvin tiedossa, että murtumat uusiutuvat helposti. Potilaat, jotka ovat kärsineet aiemmasta murtumasta kärsivät puolet todennäköisemmin sen uusiutumisesta. Käänteisesti melkein puolet lantion murtumista kärsineistä ovat aiemmin murtaneet jonkun muun luun. Tästä huolimatta, osteoporoosi jätetään usein tutkimatta ja hoitamatta. Valtaosalle potilaista ei ikinä selviä murtumien taustalla oleva syy, alle 20% potilaista saavat asianmukaista hoitoa osteoporoosiin vuoden kuluessa onnettomuudesta ennaltaehkäistäkseen tulevia murtumia.

Aikainen havaitseminen ja väliintulo ovat olennaisessa asemassa ns. murtumaketjun katkaisemiseen. On olemassa laaja kirjo farmakologisia hoitoja osteoporoosin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Tyypillisesti tämä tarkoittaa lääkemääräyksen yhdistämistä kalsiumin ja D-vitamiinin kanssa. Kyseisten lääkitysten on todettu vähentävän murtumien määrää sekä potilailla, joilla ei ole aiemmin todettu murtumia, että useista murtumista kärsineillä potilailla. Koska murtuma on usein osteoporoosin ensimmäinen ilmenemismuoto, on terveysdenhuollon ammattilaisten tärkeää reagoi näihin nopeasti ennaltaehkäistäkseen tulevia murtumia. Aikaisin diagnosoidut ja hoidetut osteoporoosin aiheuttamat murtumat ovat todistetusti vähentäneet uusiutuvien murtumien astetta ja sääsneet niistä aiheutuvia kustannuksia.

ENNALTAEHKÄISE

Luunmurtumien ennaltaehkäisyyn on monia keinoja